Garsusis Anykščių pažintinis medžių lajų takas ir kitos lankytinos vietos

Anykščiai garsėja savo nuostabia gamta, kurią papildo žmogaus rankos. Tikriausiai daugelis žinome, kad šiame krašte galima rasti garsųjį medžių lajų taką, kurį atvyksta aplankyti tūkstančiai žmonių iš visos Lietuvos. O ar daug žinote apie šį medžių viršūnes raižantį pažintinį taką? Metas paskaityti ir pasižymėti kitas lankytinas vietas Anykščiuose!


1. Pažintinis medžių lajų takas

Medžių lajų takas – tai pirmasis takas Baltijos valstybėse ir visoje Rytų Europoje, kur galima pasivaikščioti medžių lajų/viršūnių lygyje. Medžių lajų tako kompleksas buvo atidarytas 2015 metų rugpjūčio 7 dieną. Kompleksą sudaro: informacinis centras, Medžių lajų takas ir apžvalgos bokštas. Statinio architektai: Alvydas Mituzas, Arvydas Gudelis, Andrius Dirsė. Originalus architektūrinis sprendimas: apžvalgos bokšto architektūros motyvu pasirinkta Lietuvos etnokultūrinio regiono Aukštaitijos tautinė juosta. Fasaduose dominuoja juostos motyvas iš rombų. Medžių lajų tako statyboms sunaudota 395 t. metalo ir 1500 m3 betono. Medžių lajų tako kompleksą administruoja Anykščių regioninio parko direkcija. 

Medžių lajų tako kompleksas yra Anykščių šilelyje. Palyginti nedidelis miškas yra vienas garsiausių Lietuvos miškų. Anykščių šilelį išgarsino žymus Lietuvos poetas Antanas Baranauskas. Jis 1858–1859 metais parašė poemą „Anykščių šilelis“. Keliaujant Medžių lajų taku Jus lydės ištraukos iš „Anykščių šilelio“. Nuo informacinio centro iki Medžių lajų tako pradžios 6 pažintinės stotelės, skirtos susipažinti su medžiais bei su gamtos ir kultūros vertybe Puntuko akmeniu. Medžių lajų takas tęsiasi 300 m ir tolygiai kyla iki 21 m aukščio virš žemės. Tako pabaigoje apžvalgos bokštas, kurio apžvalgos aikštelės aukštis – 34 m. Čia galima apžvelgti apdainuotąjį Anykščių šilelį, pasigrožėti Šventosios upės vingiais, tolumoje pamatyti aukščiausios Lietuvoje Šv. Mato bažnyčios bokštus.

Medžių lajų takas

2. Arklio muziejus 

Vienintelis Pabaltijo šalyse Arklio muziejus yra įsikūręs Niūronių kaime netoli Anykščių. Čia saugomos ir eksponuojamos gausios Lietuvos arklininkystės istoriją menančios eksponatų kolekcijos. Teritoriją sudaro net šešiolikoje pastatų išsidėsčiusios ekspozicijos, amatų centras, aukštaitiškos sodybos. Muziejus nuolat atsinaujina, rengiamos edukacinės programos, demonstruojama ir mokoma tradicinių amatų. Muziejus neįsivaizduojamas be gyvų „eksponatų“ – arklių, čia galėsite pasivažinėti, pajodinėti ar tiesiog paglostyti šį išmintingą ir gražų gyvūną. Čia pat galima aplankyti rašytojo Jono Biliūno sodybą-muziejų, pasigrožėti medžio drožėjų skulptūromis ir sūpynėmis, netoliese veikia du žirginio sporto klubai, kavinė. Nuošaliau, Variaus upelio atodanga ir kt. gamtos grožybės.

Pramogos:

Pasivažinėjimas ir jodinėjimas. Su niekuo nesupainiojamas kanopų kaukšėjimo garsas, pro šalį lėtai slenkantys vaizdai, šalia išmintingas ir ištikimas bendražygis – šiais ir kitais žodžiais galima apibūdinti pasivažinėjimą ar jodinėjimą nuošaliame ir labai gražiame Niūronių gamtos kampelyje, kur ir yra įsikūręs Arklio muziejus. Muziejaus teritorijoje nuolat pirmyn ir atgal kursuoja aukštaitiškas kinkinys, pasivažinėjimo metu apžiūrėsite ne tik Niūronis, bet ir pavažiuosite miško keliuku. Norinčių pabandyti joti nuolat laukia muziejaus aptvare pabalnotas žirgelis. Tačiau niekas neatstos populiarių, valandą trunkančių, pasivažinėjimo ir jodinėjimo išvykų po Niūronių apylinkes.

Kalvystė. Muziejaus kalvėje galima pamatyti įvairiausius kalvio įrankius: geležines žnyples geležiai iš žaizdro išimti, kūjį, plaktuką, kaltelius, kai kuriuos kalvių gaminius. Čia nuolat dirba kalvis, kuris lankytojus supažindina su kalvystės amato paslaptimis, restauruoja vežimus ir padargus, lankytojams pasiūlo patiems pabandyti kalti kūju įkaitintą geležį.

Duonelė kasdieninė. Autentiškoje XX a. pradžią menančioje troboje susipažinsite su mūsų etninės kultūros simbolio – duonos keliu nuo rugių sėjos iki duonos riekės. Kiekvieną tarsi namiškį maloniai sutikusi ir už stalo pasodinusi gaspadinė papasakos apie rugių sėjimą, kūlimą, malimą, duonos raugimą ir užmaišymą. Sužinosite apie senolių duonos kepimo papročius ir pagerbimo ritualus, šeimos tradicijas, susipažinsite su senoviniais buities rakandais. Kiekvienam bus suteikiama nepakartojama galimybė pačiam suformuoti ir ką tik iškūrentoje duonkepėje išsikepti savo duonos kepalėlį. Kol keps duonelė, skanausite kaimiškas vaišes, aplankysite Arklio muziejų.

Arklio muziejus

3. Labirintų parkas

Labirintų parkas – tai unikalus ir vienintelis tokio tipo pramogų parkas ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse. Čia Jūsų laukia begalė pramogų, kurias išbandyti galės visa šeima! Didysis labirintas, Apvalusis ir Lenktynių labirintai, tai vietos, kuriuose žingsniamačiai pasieks Jūsų dienos tikslus bei bus išbandyti orientavimosi įgūdžiai. Čia, taip pat Jūsų laukia veidrodžių ir juostelių labirintai, kuriuose pasisemsite puikių emocijų ir naujų patirčių!

Pramogos:

Juostelių labirintas. Šis labirintas yra išskirtinis ir pripildys Jus be galo gerų emocijų! Užsukę čia Jūs pasinersite į spalvų ir muzikos fiestą, kurioje norėsis užtrukti kuo ilgiau. Įėję į labirintą matysite nieko kita tik daugybę spalvų! Labirinto išėjimo paieškas dar labiau apsunkins spalvotos juostelės, kurios, lyg džiunglėse vijokliai, vyniosis aplink rankas ir kojas, neleisdamos greitai judėti ir matyti kur einate.

Nusileidimas padangomis. Nusileidimas padangomis – nuotykis, kurį patirti gali ir vaikai, ir suaugusieji. Tai puikias emocijas sukeliantis čiuožimas padanga nuo kelių skirtingų trasų. Galima paprasčiausiai nučiuožti. Pojūtis – kaip čiuožynėse, tačiau kur kas greičiau ir tuo pačiu trunka ilgiau. Galima čiuožti žemyn ir paskui pakilti į viršų, lyg rampa! Pojūtis, lyg čiuožiant riedlente. Geriausias būdas susižinoti, kuri pramoga Jums tinka bei patinka labiau – išbandyti abi. Čiuožti galite tiek kartu, kiek tik norite. Įsigijus VIP bilietą ši pramoga neribojama, tačiau kaskart pasiekus žemę teks stoti į eilės galą ir laukti, kol vėl galėsite pajusti vėją savo plaukuose! Nusileidimas padangomis yra visiškai saugi pramoga, tačiau maži vaikučiai turėtų čiuožti su suaugusiu asmeniu. Galima pasirinkti tiek vienvietes, tiek dvivietes nusileidimo padangas, kad kartu su artimu žmogumi galėtumėte išbandyti šią pramogą. 

Veidrodžių labirintas. Veidrodžiai – mistinis daiktas, kuris gali padėti pasijausti labai keistai. Daugelis tikina, kad vienu metu žiūrint bent į kelis skirtingus veidrodžius pavysta pajusti neįprastus potyrius, tad ir veidrodžių labirintas yra nuostabi patirtis, kuris puikiai tinka vaikams nuo 3 metų amžiaus ir visiems vyresniems, kurie nori patirti magijos pasaulį. Tiesa, norint apsilankyti veidrodžių labirinte reikia drąsos, kadangi tai išskirtinius potyrius pajusti leisianti vieta. Vienas greta kito sukomponuoti veidrodžiai labai klaidina. Visus matysite save! Jūsų tikslas surasti išėjimą iš veidrodžių karalystės. 

Labirintų parkas


Ieškote daugiau lankytinų vietų gamtoje? Jas galite rasti 👉 Druskininkuose bei Biržuose.

Komentarai

  1. Anykščiai nuostabus miestas! Visada smagu čia apsilankyti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Džiugu, jog šis miestas Jums asocijuojasi su teigiamomis emocijomis, ateityje puslapyje pateiksime daugiau aktualios informacijos :)

      Panaikinti
  2. Nuostabi vieta! Visada norisi sugrizti... Puiki info!

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Keliaujate į Druskininkus? Šios trys lankytinos vietos turi būti Jūsų sąraše!

Biržų regioninis parkas - vieta, kurią būtina aplankyti!