Biržų regioninis parkas - vieta, kurią būtina aplankyti!



Biržai – miestas šiaurės Lietuvoje, Aukštaitijoje, Panevėžio apskrityje. Miesto rajone įkurtas nuostabus regioninis parkas, kurį kiekvienas iš mūsų turėtų aplankyti. Biržų regioninis parkas įkurtas siekiant išsaugoti Lietuvos karstinio regiono kraštovaizdį, jo gamtinę ekosistemą bei kultūros paveldo vertybes. Taigi, kaip jis atrodo ir ką ten galima rasti? Skaitykite toliau ir nepamirškite pasižymėti šių vietų!


Apie parką

Tai – unikalus kraštas, kuriame žemės paviršius aktyviai formuojasi, nuolat keisdamas kraštovaizdį. Gruntiniam vandeniui išplovus gelmėje esančius gipso klodus, įgriūva žemė. Susidaro paslaptingos smegduobės: vienos – sausos (garsioji Karvės ola, jose galima stebėti žemės klodų sandarą), kitos – virtusios ežerėliais su plika akimi matomomis sieros bakterijomis (Kirkilų ežerėliai). Parke į vieną darnią visumą susipina unikalus kraštovaizdis, išskirtiniai gamtos reiškiniai, garbinga istorija, puoselėjamos senos tradicijos, amatai, kulinarinis Biržų krašto paveldas, vietinės alaus gamybos tradicijos.

Biržų regioninis parkas

Pažintiniai pasivaikščiojimo takai:

Kirkilų pažintinis takas. Pažintinis takas prie Kirkilų karstinių ežerėlių - tai puiki galimybė stebėti šiuos unikalius vandens telkinius iš labai arti. Kirkilų karstiniai ežerėliai ypatingai patrauklūs savo vingiuotais krantais, vaizdingais pusiasaliais, sąsmaukomis, įlankėlėmis ir salomis. Kirkilų ežerynas – unikalus kraštovaizdžio elementas, vienintelis Pabaltijyje.

Apžvalgos bokštas. 2015 m. rugsėjo mėnesį oficialiai atidarytas Biržų regioninio parko apžvalgos bokštas, nuo kurio matosi Kirkilų karstinių ežerėlių unikalus kraštovaizdžis. Apžvalgos bokšto aukštis yra beveik 32 metrai. Beveik 30 kvadratinių metrų ploto apžvalgos aikštelė yra 30 metrų aukštyje. Nuo šios aikštelės matyti ne vien karstiniai ežerėliai, bet ir Kirkilų kaimas, šalia esančios vietovės. Tam tikrose bokšto vietose įrengti suoliukai, o bokšto apatinėje dalyje įrengtas amfiteatras, skirtas mažiems renginiams, pamokoms ar tiesiog trumpalaikiam poilsiui. Prie apžvalgos bokšto įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, nuo kurios link bokšto, suoliukų vingiuoja nutiesti takeliai. Čia įrengtas medinis takas bei trys pontoninia tiltai leidžia iš arčiau susipažinti su šiai vietovei būdinga augmenija ir gyvūnija. Dėl ypatingų hidrologinių ir hidrocheminių sąlygų šių ežerų fauna ir flora savita. Karstiniuose ežeruose rastos 46 zooplanktono rūšys. Botanikos instituto mokslininkai atskleidė išskirtinę šio ežero ekologinę struktūrą. Jos unikalumą lemia kalcio sulfato jonų gausiai prisotintas vanduo ir jo susisluoksniavimas pagal temperatūrą, deguonies kiekį. Todėl čia gausu sulfatus redukuojančių sierabakterių, kurių purpurines sankaupas kartais galima pamatyti ir plika akimi. Dėl šio unikalumo ežerėliai įtraukti į Europos Sąjungos saugomų teritorijų tinklą „Natura 2000“.

Kirkilų pažintinis takas

Smegduobės „Barsuko ola“ geologinis takas. 2011 metų pavasarį Biržų regioninio parko Karajimiškio kraštovaizdžio draustinio smegduobyne, kur žemės paviršių aktyviai formuoja karstiniai reiškiniai, Gojelio miške, speleologai senoje karstinės kilmės smegduobėje aptiko urvus, ir šią smegduobę su urvais bendrai pavadino „Barsuko ola“. Toks pavadinimas kilo toli gražu ne šiaip sau, ir ne todėl, kad čia „prasmego“ barsukas, o todėl, kad šios smegduobės urve buvo rasta, kaip manoma, šio žvėrelio paliktų lankymosi ženklų. Ši smegduobė susidarė susijungus ne mažiau kaip dviems smegduobėms. Šiuo metu jos ilgis yra apie 32 m, plotis iki 15-16 m. Gylis pietiniame gale apie 3,5 m.

Siekiant geriau supažindinti su karstiniais reiškiniais, bei lankytojams užtikrinti patogią smegduobių apžvalgą, teritorijoje prie smegduobės „Barsuko ola“, buvo įrengtas geologinis takas. Šioje teritorijoje 2012 metų vasarą buvo atlikti geologinio tako įrengimo paruošiamieji darbai, tai krūmų šalinimas, grunto nuo atodangų valymas. Bendras smegduobės „Barsuko ola“ geologinio tako ilgis - 700 m. Šį taką papildo mediniai laiptai, tilteliai ir informaciniai stendai.

Smegduobės „Barsuko ola“ geologinis takas


Keliaujate į Druskininkus? Nepamirškite aplankyti šių vietų: 👉 Lankytinos vietos Druskininkuose

Komentarai

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Garsusis Anykščių pažintinis medžių lajų takas ir kitos lankytinos vietos

Keliaujate į Druskininkus? Šios trys lankytinos vietos turi būti Jūsų sąraše!